JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Föredragande - driver mål mot avgörande

Som föredragande arbetar du med att säkerställa allas rätt till en riktig och rättssäker prövning av sin sak. Dina arbetsuppgifter är varierande. En föredragande är oftast anställd på en förvaltningsdomstol.

 

Som föredragande får du ta ställning till såväl praktiska som processuella frågor och ge förslag på hur målen ska avgöras. Du ska kunna organisera och planera ditt arbete under tidvis högt tempo och du kommer att ha mycket kontakt med parterna i målen.

Du får också föredra mål och föreslå hur de ska avgöras genom att ge skriftliga förslag till domar och beslut. Du gör även rättsutredningar och för ibland protokoll vid muntliga sammanträden.

Det är viktigt att du är noggrann och analytisk samt har en god samarbetsförmåga. Det ställs stora krav på din pedagogiska förmåga och på hur du uttrycker dig i tal och skrift

Rollen i underrätt

Arbetet i underrätt innebär bland annat att du sammanställer underlag och föredrar detta för beslutande domare. Du får också ge förslag till domar och andra beslut. En annan vanlig uppgift är att föra protokoll vid muntliga förhandlingar.

Rollen i överrätt

I överrätt är arbetet ofta ännu mer kvalificerat. Då får ibland jämföra med liknande äldre mål och göra en fördjupad bedömning av rättsläget. Även i överrätt ger du förslag på hur målen ska avgöras.
Senast ändrad: 2018-02-05

Krav och önskemål

Detta krävs för att bli föredragande:

  • Gymnasieexamen
  • Juristexamen
  • Annan akademisk bakgrund

Detta önskar vi av dig:

  • Du arbetar kvalitetssäkert, effektivt och ansvarsfullt.
  • Du har mycket goda juridiska kunskaper och analytisk förmågaDu kan uttrycka dig väl i svenska språket både muntligt och skriftligt.
  • Du har lätt för att arbeta självständigt och är bra på att samarbeta.
  • Du är noggrann och nyfiken samt har förmågan att prioritera.

Våra medarbetare berättar

Läs intervju med en föredragande.